Ben je benieuwd welke desktop computer het best is? In dit artikel leggen we je uit wat de beste koop desktop computer van dit moment is.

Met duizenden verschillende soorten desktop computers is het niet eenvoudig om te bepalen welke desktop computer het best bij jouw wensen past. Voor ieder budget is een uitstekende desktop pc te vinden. Als je echter van plan bent om de desktop computer voor specifieke toepassingen te gebruiken, zoals grafisch ontwerp of gamen, wordt het lastiger om de juiste desktop computer uit te kiezen.

Bij dergelijke toepassingen heb je namelijk een krachtigere desktop computer nodig. Zo kom je niet onder een sterkere grafische kaart, processor of RAM uit. Dat zorgt ervoor dat de zoektocht naar de beste desktop computer een behoorlijk avontuur kan worden.

Om te voorkomen dat je zelf dagenlang bezig bent met het vergelijken van desktop computers, hebben we een overzicht gemaakt waarmee je jouw zoektocht makkelijker kunt maken. Ook hebben we de volgens ons beste desktop computers van dit moment geselecteerd.

Waar ga je de desktop computer voor gebruiken?

Niets is zo belangrijk in het uitkiezen van de beste computer als het bepalen waar je de computer voor gaat gebruiken. Iemand die een desktop computer alleen van plan is om te gebruiken voor het schrijven van een scriptie is niet te vergelijken met een fanatieke gamer. Door kritisch naar het verwachte gebruik te kijken, voorkom je dat je een te zwakke of onnodig sterke (en dus dure) computer koopt.

De regel is vrijwel altijd dat zwaardere toepassingen, zoals coderen, vormgeven of coderen, altijd een krachtigere combinatie van de onderstaande onderdelen vereisen.

De onderdelen waar je op moet letten

De onderstaande onderdelen en specificaties zijn op iedere computer van toepassing. Goedkopere desktop computers zijn veelal voorzien van minder krachtige versies hiervan. Toch zijn er voldoende voorbeelden van computers die een goede middenweg weten te bieden. Op basis van jouw verwachte gebruik, kun je met de volgende onderdelen een inschatting maken waar jouw beste koop desktop computer uit moet bestaan.

Processor

Een krachtige processor heeft veel invloed op de snelheid van je computer. Omdat de processor vaak als basis gezien wordt, ontkom je er ook niet aan voor een sterke processor te kiezen.

Tegenwoordig hebben de meeste desktop computers oftewel een AMD- of Intel-processor. De sterkere computers hebben meestal een Intel-processor in een sterke variant. Doordat de varianten hiervan (Intel i3, i5 of i7) van minder sterk naar sterk opgebouwd zijn, is het eenvoudig om een sterke processor te herkennen.

Met een beperkt budget op zoek naar de beste koop desktop computer binnen je budget? Dan kun je een computer met een AMD-processor overwegen. Zolang je geen zware toepassingen verwacht te gebruiken, is dit voldoende.

Werkgeheugen

Alhoewel het werkgeheugen bij de meeste computers gemakkelijk uit te breiden is, is het altijd voordeliger om meteen voor het juiste werkgeheugen te kiezen. Indien je niet verwacht om zware toepassingen op je computer te draaien, is een werkgeheugen van 8 GB voldoende. Je kunt hierbij denken aan het kijken van een film of het maken van tekstdocumenten.

Ben je wel van plan om je computer voor zware toepassingen te gebruiken zoals het bewerken van foto’s of video’s? Dan dien je geen genoegen te nemen met een werkgeheugen van minder dan 16 GB. Tegenwoordig kun je bij de betere desktop computers je werkgeheugen tot 64 GB uitbreiden, waardoor je zeker weet dat je voldoende werkgeheugen in je wapenarsenaal hebt.

Grafische kaart

Het kiezen van een krachtige grafische kaart is een must wanneer je wilt dat je computer op grafisch vlak altijd naar verwachting presteert. Desktop computers uit het goedkopere segment hebben vrijwel altijd een eenvoudige grafische kaart waarvan je niet al te veel hoeft te verwachten. Als we echter naar het hogere segment kijken, zien we dat de grafische kaarten qua kracht meegroeien met de andere onderdelen.

Mocht je al op voorhand willen kiezen voor een krachtige desktop computer, dan zal de beste koop grafische kaart die hierbij hoort een groot en snel geheugen moeten hebben. Een net wat mindere grafische kaart kan vooral door gamers en video-editors voor veel irritatie zorgen. Als je dit wilt voorkomen, doe je er daarom goed aan net wat meer uit te geven aan een model waarvan de grafische kaart aan alle eisen voldoet.

Opslag

Tegenwoordig durven we bijna geen desktop computer zonder SSD-geheugen meer aan te bevelen. Door een SSD-geheugen van 120 GB te hebben, zorg je ervoor dat je altijd snel bij je bestanden kunt. Daarnaast start een desktop computer met een SSD-geheugen sneller op. In vergelijking met een computer zonder SSD tot tien keer zo snel!

Bij de meeste computers kun je zelf selecteren of je een SSD met een grotere capaciteit wilt hebben. Dit voorkomt dat het nog nodig is de SSD met een harde schijf te combineren. Goedkopere modellen kunnen namelijk nog wel een extra harde schijf hebben. Duurdere modellen hebben een SSD die groot genoeg is waardoor een traditionele harde schijf niet meer als extra component aanwezig hoeft te zijn.

Video-editors, developers en designers kunnen uiteindelijk niet om een SSD met veel geheugen heen. Als je wilt voorkomen dat je na enkele jaren meerdere externe harde schijven aan je desktop computer gekoppeld hebt, doe je er goed aan meteen voor een ruime SSD te kiezen.

Besturingssysteem

Tenslotte speelt het geïnstalleerde besturingssysteem een rol. Heb je een specifiek besturingssysteem nodig voor jouw software? Of heb je een specifieke voorkeur? Waarschijnlijk heb je al een idee welk besturingssysteem je nodig hebt. Toch is het verstandig om de keuze hiervoor nog eens te beoordelen.

Diverse soorten software, waaronder Logic Pro, zijn specifiek ontwikkeld voor MacOS. Andere software werkt juist weer beter op een besturingssysteem van Microsoft (Windows). Door hier kritisch naar te kijken, zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt. Want eenmaal gekozen, betekent dat er geen weg meer terug is..

Dit zijn de desktop computers die volgens ons de beste koop zijn

Bekijk de populairste desktop PC's