Als je een mini desktop computer wilt kopen, is het belangrijk dat je computer van alle markten thuis is. Wij leggen je uit hoe je daarvoor zorgt.

Door de jaren heen zijn computers steeds kleiner geworden. Harde schrijven, ventilatoren en processoren nemen minder en minder ruimte in. Daardoor hebben veel mensen eindelijk afscheid kunnen nemen van die grote ‘bak’ onder hun bureau. Aangezien je op zoek bent naar de beste mini desktop computer, ben jij mogelijk als volgende aan de beurt.

Het vinden van een goede mini desktop computer is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn honderden verschillende computers met ieder hun eigen kwaliteiten. Afhankelijk van jouw specifieke wensen en budget, dient er daarom een zoektocht te worden uitgezet naar de juiste mini pc. Er is namelijk altijd wel een model dat precies op jouw wensen aansluit.

Op deze pagina kun je ontdekken wat jij kunt doen om je zoektocht makkelijker te maken. Door de belangrijkste kenmerken van de moderne mini desktop computer te bespreken, leer je waar je precies op moet letten. Natuurlijk delen we ook onze favoriete modellen met je.

Waar wil je jouw nieuwe mini desktop computer voor gaan gebruiken?

Een van de eerste vragen die jij jezelf moet stellen, is waar je van plan bent om de mini desktop computer voor te gebruiken. Pas dan weet je welke kenmerken jouw ideale mini pc zal moeten hebben om aan jouw gebruik te voldoen.

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de beperkingen van mini desktop computers. Over het algemeen zijn mini-pc’s minder krachtig omdat er weinig ruimte is om onderdelen als een processor en harde schijf te verwerken. Vooral als je budget beperkt is, is de kans groot dat je mini pc niet van dezelfde kracht voorzien is als een desktop computer van ‘normaal’ formaat van dezelfde prijs.

Mocht budget geen rol spelen, hoeft de aanschaf van een mini desktop computer niet perse voor beperkingen op het gebied van prestaties te zorgen. Een goed voorbeeld hiervan is de Mac Mini waarmee zelfs de zwaarste toepassingen soepel uitgevoerd kunnen worden. Let wel op dat de aanschafprijs van dergelijke apparaten waarvan de performance bovengemiddeld moet zijn sterk kan oplopen.

Hoe bepaal je welke mini desktop computer je het best kunt kopen?

Eenvoudig is het dus niet om de juiste mini desktop computer uit te kiezen. Toch is het wel degelijk mogelijk om met de juiste informatie een selectie te maken van de modellen die het best aansluiten op jouw eisen en budget. Het volgende overzicht, helpt je bij het maken van een overwogen keuze.

Gebruiksgemak

Hoe belangrijk is het dat de mini desktop computer meteen gebruikt kan worden? Wil je dat bepaalde programma’s, zoals Word en Excel, vooraf al geïnstalleerd zijn?

Voor sommige mensen, waaronder ouderen, is het wel zo prettig als een computer volgens het plug and play principe werkt. Nadat je jouw nieuwe computer ontvangen en aangesloten hebt, kun je direct van je mini desktop computer gebruik maken. Zonder dat er ook maar iets geïnstalleerd hoeft te worden. Vooral onder ouderen is de plug and play mini desktop computer populair. Dit is echter met een klein deel van de modellen mogelijk. Mocht je naar een plug and play model op zoek zijn, kun je hier tijdens je zoektocht extra op letten.

Prestaties

Hoeveel waarde hecht je aan een computer die tot iedere taak in staat is? Ben je van plan om je mini pc professioneel te gebruiken of wil je ervoor prettig op kunt browsen? Je hebt geen krachtige mini desktop computer nodig als je geen wilde plannen hebt. Voor het schrijven van emails en tekstdocumenten, is een instapmodel voldoende. Je kunt dan met een klein budget al een mooie mini desktop computer kopen.

Wil je meer dan alleen basistaken met je mini pc kunnen uitvoeren? Dan is een groter budget een vereiste. Modellen van boven de € 750 met een werkgeheugen van minstens 16 GB en een Intel i5 processor of hoger zijn in dat geval een must.

Dergelijke modellen zijn in staat om gebruikt te worden voor taken als grafisch design, het bewerken van video’s en coderen. Mocht de mini pc van een krachtige videokaart voorzien zijn, kan je er zelfs op gamen!

Randapparatuur

Doordat een mini desktop computer een dusdanig kleiner apparaat is dan een normale computer, zijn er minder aansluitingen aanwezig. Dat hoeft geen probleem te zijn als je alleen van plan bent om een monitor en af en toe een USB-stick op de mini desktop computer aan te sluiten. Wie echter ook verschillende formaten SD-kaartjes of een specifieke aansluiting voor een monitor wilt kunnen gebruiken, komt vaak met de mini pc bedrogen uit.

Voor diverse types geheugenkaarten kun je in de praktijk een hub aanschaffen waardoor je eenvoudig verschillende types op je mini desktop computer kunt aansluiten. Datzelfde geldt voor een monitor met een wat minder vaak voorkomende aansluiting. Er is altijd wel een connector te vinden waardoor je alsnog van je gebruikelijke randapparatuur gebruik kunt maken.

In de praktijk voorkom je vast liever dat dergelijke connectoren nodig zijn. Het is daarom verstandig vooraf te kijken naar welke poorten jouw mini desktop computer minimaal nodig heeft.

Formaat

In de praktijk is lang niet iedere mini desktop computer even klein. Sommige mini pc’s blijken toch wat groter uit te vallen dan wat veel mensen hiervan verwachten. Om een ontevreden aankoop te voorkomen, is het slim om vooraf de gewenste maximale maat uit te meten. Als je bijvoorbeeld wilt dat de mini-pc in een specifiek kastje past, doe je er goed aan de afmetingen tijdens je zoektocht paraat te hebben.

Dit zijn de beste mini desktop computers die je op dit moment kunt kopen

Om het je nog makkelijker te maken, hebben we onze favoriete mini pc’s die jij vandaag kunt kopen op een rij gezet. Net als jou hebben wij de mini pc’s op basis van het bovenstaande lijstje getest. Voor welk model ga jij?

Bekijk alle mini desktop computers