Op zoek naar een nieuwe computer of laptop met een Intel processor? In dit artikel leggen we je uit welke Intel processor je moet kiezen!

Toen Intel de eerste i processor uitbracht, had niemand verwacht dat we jaren later het nog steeds over deze processor serie zouden hebben. De Intel processor, of het nu de i3, i5, i7 of de nieuwste i9 is, staat goed bekend. Je doet er daarom goed aan om een computer of laptop te kopen waar een van deze processors in te vinden is.

De volgorde van de getallen is ook meteen de volgorde in prijs en kwaliteit. De Intel i3 is het instapmodel en het goedkoopst. Daar staat helemaal aan het einde de i9 tegenover. De beste en duurste Intel processor.

De belangrijkste verschillen tussen Intel processors uitgelegd

Het is belangrijk om te weten dat in de basis iedere Intel processor hetzelfde is. Je kunt het grootste verschil in de kloksnelheid, cache en enkele andere specificaties vinden. Door deze verschillen, is het prijskaartje van een Intel Core i7 hoger dan dat van een Intel Core i3 of i5. Kortom, de paradepaardjes en best presterende Intel processors zijn i7 ofwel i9. Je betaalt misschien wat meer (enkele honderden euro’s), maar de prestaties zijn veelal ook beter.

Hoe merk je bij een krachtige processor het verschil?

Veel mensen noemen de processor ook wel het hart van je computer. Veel van de prestaties worden gehaald dankzij de processor. Hoe krachtiger je processor daarom is, hoe makkelijker het bepaalde software draait. Processors zijn al te koop vanaf enkele tientallen euro’s. Dit zijn veelal processors waarvan je niet de beste prestaties hoeft te verwachten. De beste Intel processor kan je echter al snel zo’n €800 kosten. Er zijn zelfs processors van boven de €2000!

Welke processor je kiest, moet afhankelijk zijn van de software die je gebruikt. Als je vooral simpele taken op je computer uitvoert, heb je geen dure processor nodig. Voor het bewerken van foto’s en video’s of het spelen van games daarentegen wel. Om het je makkelijker te maken de juiste processor uit te kiezen, heeft Intel haar processoren op volgorde genoemd. Dat wil zeggen dat een i3 Intel Core processor minder sterk is dan een i5, i7 of i9.

Mogelijkheden per soort Intel processor

De makkelijkste manier om te bepalen welke processor je moet kopen, is door de mogelijkheden per Intel processor te kijken. Zoals je ondertussen weet is de i3 processor het instapmodel. Dat wordt nog duidelijker met het volgende lijstje:

  • Intel Core i3: Voor eenvoudige programma's en taken
  • Intel Core i5: Geschikt voor het bewerken van foto's of dagelijks intensief gebruik
  • Intel Core i7: Geschikt voor het bewerken van video's en Gaming
  • Intel Core i9: Voor alles wat je ooit op je computer wilt doen

Zoals je kunt zien, hebben we de nu ook de Intel Core i9 aan het lijstje toegevoegd. Deze processor is wat nieuwer dan de andere processors en in de praktijk een stuk beter. Er zijn echter maar weinig mensen die echt de kracht van een Intel Core i9 processor nodig hebben. De andere processors moeten meer dan voldoende zijn om je te helpen bij je alledaagse taken.

Wanneer moet ik welke Intel processor kiezen?

Nu je een goed idee hebt van de verschillende Intel processors en waar je precies tussen kunt kiezen, is het tijd om een keuze te maken. Want wanneer moet je welke Intel processor kiezen?

Intel Core i3

Ook al is de Intel Core i3 processor de goedkoopste processor uit deze serie, betekent dit niet dat het een simpel model is. De Intel Core i3 is zelfs als instapmodel al tot uitstekende prestaties in staat. In combinatie met voldoende werkgeheugen en een degelijke grafische kaart, kun je met deze processor alle kanten op.

Als je hoofdzakelijk op je computer of laptop aan de gang bent met surfen op het web, schrijven en inzien van documenten of het beheren van je email, is de Intel Core i3 processor je beste optie. Deze processor helpt je bij alles wat je nodig hebt zonder dat je daar de hoofdprijs voor moet betalen. Gebruik je de laptop dagelijks en veel uren per dag? Dan kan het verstandig zijn om toch voor de i5 processor of hoger te gaan.

Dit zijn de best verkochte desktops met een i3 processor:

Intel Core i5

De Intel Core i5 processor is een van de meest voorkomende Intel processors. In menig laptop of computer, of dat nu een Microsoft of Apple computer is, is de processor te vinden. Deze prestatie heeft het te danken aan de betrouwbare staat van dienst. De Intel Core i5 processor laat je namelijk niet zomaar in de steek.

Voor gangbare taken en alles wat daar net boven ligt, is de Intel Core i5 perfect. Van browsen op het web tot het bewerken van je vakantiefoto's. Zelfs bepaalde games draaien prima uit de Intel Core i5 processor. Ben je graag aan het multi-tasken? Dan is deze processor perfect voor jou.

Dit zijn de best verkochte desktops met een i5 processor:

Intel Core i7

Een stapje hogerop neem je met de Intel Core i7 processor. Met deze processor weet je zeker dat je goed kunt gamen of dat het bewerken van foto's en video's moeiteloos verloopt. In de praktijk zit het overgrote deel van je werk in zware processen. Dit zijn processen die een Intel Core i7 processor goed weet te dragen.

De kosten van een Intel Core i7 processor liggen natuurlijk hoger dan die van de i3 en i5. Daar krijg je wel een processor voor terug waarvan je zeker weet dat het je op geen moment in de steek zal laten.

Dit zijn de best verkochte desktops met een i7 processor:

Intel Core i9

Wie de zaken echt perfect op orde wilt hebben, komt altijd bij de Intel Core i9 processor uit. Deze wat 'zeldzame' processor wordt vooral professioneel veel gebruikt. Wanneer je een gerichte toepassing hebt, zoals het renderen van video's of het spelen van 'zware' games, is de Intel Core i9 processor de Intel processor waar je het best voor kunt kiezen. Als je beseft dat je waarschijnlijk jaren achtereenvolgend zonder enige irritaties van je computer of laptop met deze processor gebruik kunt maken, weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken als je voor de Intel Core i9 kiest.

Dit zijn de best verkochte desktops met een i9 processor: